Zlato (oz) / USD
2 349,77
1,38 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Dva faktory, které mohou zvýšit cenu zlata

Už hezkých pár týdnů drží zlato dva základní fenomény okolo relativně nízké, leč stabilní ceny 1200 dolarů za troyskou unci. Jsou to silný dolar a očekávání dalšího zvyšování úrokových sazeb v USA. Investoři by však neměli přehlížet některé faktory, které by poměrně brzy mohly přispět k růstu ceny zlata, uvedl japonský bankovní gigant Mitsubishi.

Jsou to politická rizika a rostoucí inflace v USA. Není žádným tajemstvím, že další setrvání Donalda Trumpa v úřadě závisí na listopadových volbách do Sněmovny reprezentantů. Foto: Pixabay

Stejně silně jako dolar ovlivňuje cenu žlutého kovu neustále rostoucí americký akciový trh, který odčerpává prostředky dříve investované na nákupy zlata jako zajištění pro případ ekonomické recese, či krize.

Podle japonské banky jsou však nejméně jiné dva faktory, které by mohly zapůsobit opačným směrem a cenu zlata nakonec zvýšit.

Jsou to politická rizika a rostoucí inflace v USA. Není žádným tajemstvím, že další setrvání Donalda Trumpa v úřadě závisí na listopadových volbách do Sněmovny reprezentantů.

Pokud by demokraté získali většinu ze 435 křesel, proces o odvolání prezidenta by mohl začít v poměrně krátkém čase, domnívají se experti Mitsubishi.

Politická nejistota a inflace

Politická nejistota vyvolaná obžalobou prezidenta Trumpa (impeachment) může způsobit, že dolar ztratí své pevné zázemí, což bude jasná podpora pro růst ceny zlata, jako tomu bylo i v případě Billa Clintona obviněného z křivé přísahy v letech 1998–1999.

Druhým podpůrným aspektem pro zlato by mohla být inflace (růst cen), pokud začne překonávat výši úrokových sazeb americké centrální banky, jež na rok 2019 plánuje sazbu 3,1 procenta v době, kdy ekonomika USA hlásí plnou zaměstnanost a inflace už téměř zasáhla dvouprocentní cíl.

„Nebude to trvat moc dlouho než inflace překoná nominální sazby a zvýší přitažlivost zlata jako prostředku zajištění proti růstu cen,“ dodává Mitsubishi citovaná americkým webem Scrap Register.

(rek)

 

Další z kategorie Zlato