Zlato (oz) / USD
2 337,95
0,00 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Nová italská vláda může podle Paříže ohrozit stabilitu eurozóny

Stabilita eurozóny může být ohrožena, pokud příští italská vláda nesplní závazky v otázce veřejného dluhu, rozpočtového schodku a sanace bank. V Paříži to včera prohlásil francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire. Všichni si podle něj musejí uvědomit, že budoucnost Itálie je spojena s Evropou a jejími pravidly, která je třeba respektovat.

Nová italská vláda může podle Paříže ohrozit stabilitu eurozóny. Foto: iStock

Le Maire reagoval na konečnou verzi koaliční smlouvy mezi italským protestním Hnutím pěti hvězd a protiimigrační Ligou. Obě antisystémové strany se v ní odvracejí od úsporných opatření, která po Itálii vyžaduje Evropské unie, i když zmínka o odchodu z eurozóny ve smlouvě není.

„Vláda se pokusí snížit veřejný dluh, nikoli prostřednictvím příjmů z daní a pomocí úsporných opatření – politik, které se neosvědčily – ale spíše oživením vnitřní poptávky,“ uvádí podle italských médií text koaliční smlouvy. Obě strany hodlají „revidovat s partnerskými státy rámec správy evropských ekonomických záležitostí, mimo jiné měnovou politiku, Pakt o stabilitě a růstu a finanční fiskální úmluvu“.

Sounáležitost s Evropou

Podle francouzského ministra musejí „všichni v Itálii chápat, že budoucnost země je v Evropě a nikde jinde. A sounáležitost s Evropou vyžaduje respekt vůči pravidlům“. Závazky, které Itálie přijala, se podle ministra vztahují na všechny italské vlády. Dlouhodobé plnění závazků zajišťuje stabilitu všech, řekl ministr.

Podle agentury AFP hodlají vůdci italských koaličních stran Luigi Di Maio a Matteo Salvini předložit koaliční smlouvu prezidentu Sergiu Mattarellovi dnes. Svou vládu chtějí sestavit tento týden.

(ČTK)

Další z kategorie Politika