Zlato (oz) / USD
2 337,96
0,25 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Jedeme v tom spolu, nahoru i dolů

Ceny všech komodit se v pondělí zvýšily, zlato podražilo o 11 dolarů za troyskou unci a to všechno kvůli oslabení amerického dolaru a poklesu výnosů z amerických vládních dluhopisů. Investoři byli opatrní a vyčkávají na první vystoupení nového předsedy americké centrální banky Jerome Powella před kongresovým finančním výborem.

Ceny všech komodit se v pondělí zvýšily, zlato podražilo o 11 dolarů za troyskou unci, investoři vyčkávají. Foto: iStock

Troyská unce zlata za pár hodin podražila o 11 dolarů (0,8 procenta) až na 1340,85 dolaru, což je nejvíc za poslední týden. Dohání tak největší pokles ceny zlata za bezmála čtvrt roku o 1,4 procenta. Americké futures (objednávky) na zlato v pondělí ráno vzrostly o 0,9 procenta na 1341,90 dolaru za unci, informuje agentura Reuters.

Dolarový index, kterým se poměřuje dolar vůči koši hlavních měn, poklesl o 0,3 procenta na 89,6, zatímco v minulém týdnu získal téměř 0,9 procenta. Blíží se tak ke tříletému minimu z 16. února 88,3. „Globální chuť k růstu je v pořádku. Takže růst ceny zlata není způsobem útěkem do bezpečných vod, ale vlivem měny,“ uvedl analytik singapurské banky OCBC Barnabas Gan. Na to odkazuje i titulek našeho článku.

Všichni věří v růst

Americká centrální banka se v pátek vyjádřila v tom smyslu, že i přes nedávný pokles akciového trhu a data o inflaci je přesvědčena o pokračujícím růstu ekonomiky a že na horizontu nevidí vážná rizika, která by mohla pozastavit plánované tempo růstu úrokových sazeb.

„Ale s nárůstem vládních výdajů v USA, které snižují inflační obavy, zůstává zlato rozhodující strategií nejen na zajištění proti inflaci, ale i proti další předčasné korekci akciových trhů,“ řekl Reuters Stephen Innes, vedoucí obchodního týmu americké forexové firmy OANDA .

Zatímco obavy z inflace by mohly vést k nákupům zlata, rostoucí úrokové sazby by tlačily na žlutý kov v opačném směru, protože drahé kovy úroky nenesou, píše šalamounsky Eileen Sorengová z Reuters. Technický analytik této agentury Wang Tao upravil svůj výhled na 1347 dolarů za unci, ačkoli předtím předpovídal vzestup ceny zlata na 1354 dolarů.

Pozitivní Citigroup

Americká finanční skupina Citigroup tak skeptická není. Z její čerstvé zprávy vyplývá, že posílily prognózy některých surovin s poukazem na sílu světové ekonomiky, slabší americký dolar a rostoucí inflaci v USA, což dle ní jsou faktory podporující vyšší ceny komodit.

Svou prognózu ceny zlata na rok 2018 posílila na 1355 dolarů za unci s tím, že jejich 6-12měsíční cenový cíl činí 1385 dolarů, kvůli rostoucím rizikům. „Vyšší inflace, solidní poptávka po zajištění, měkčí dolar a zvyšování spotřeby v Číně poskytují podporu pro cenový růst,“ uvádí zpráva Citigroup.

(rek)

Další z kategorie Zlato