Zlato (oz) / USD
2 340,76
0,99 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Zlato bude v JAR vzácností

Za 39 let by nález zlata měl být v Jihoafrické republice vzácností. Podle tamního statistického úřadu Stats SA při současné úrovni těžby budou veškeré dostupné zásoby zlata za 39 let vytěženy. Zcela diametrálně odlišná je situace v těžbě platinových kovů (platina, palladium, osmium, iridium) a uhlí. V prvním případě má JAR zásoby na 335 let, rezervy uhlí by měly vystačit 256 let.

Snadno dostupné zlato již bylo v JAR vytěženo a s přibývající hloubkou těžby rostou náklady. Foto: Shutterstock

Těžební sektor je významným přispěvatelem do ekonomiky Jihoafrické republiky. JAR je mezi desítkou největších producentů platinových kovů, zlata, chrómu a uhlí na světě. Podíl těžby zlata však z globálního hlediska klesá. Podle analytika společnosti Stanlib Kobuse Nella přestalo být zlato jednou z dominantních exportních komodit.

Nell pro jihoafrický ekonomický server Moneyweb uvedl, že pokles je důsledkem toho, že snadno dostupné zlato již bylo vytěženo a s přibývající hloubkou těžby rostou náklady. I když těžaři pracují na jejich snižování, strukturální změny jejich plány hatí a náklady raketově stoupají. „Když kopnete hlouběji do země, budete potřebovat vyšší cenu zlata. Pokud nebude příznivá cena zlata, tyto zdroje nelze ekonomicky těžit,“ řekl Nell. „V takovém scénáři jen ztratíte peníze.“

Těžební společnost Sibanye-Stillwater uvedla, že nedávno restrukturalizovala některé ze svých zlatých operací, což vedlo k uzavření dolu Cooke 1-3. Produkce společnosti Sibanye Gold v roce 2016 činila 1,51 milionu uncí (47 tun) a prognóza pro rok 2017 se pohybuje mezi 1,35 a 1,38 milionu uncí (42 až 43 tun).

Rentabilita

Viceprezident Sibanye-Stillwater James Wellsted uvedl, že pokles výroby je spojen s konkrétními provozními rozhodnutími, která společnost provedla v roce 2017. „Pokoušíme se o náklady, jež by zajistily udržitelný provoz, avšak vzhledem k růstu inflace (přibližně 50 % provozních nákladů) a cenám elektřiny (přibližně 20 % provozních nákladů) to je opravdu výzva,“ konstatoval.

Wellsted ještě dodal, že když společnost Sibanye-Stillwater v roce 2013 odštěpila od Gold Fields a restrukturalizovala své podnikání, dokázala zvýšit své rentabilně dostupné zásoby z přibližně 13,5 milionů uncí na 17,9 milionu uncí (556 tun).

Náklady rostou

Největší jihoafrická společnost pro těžbu zlata AngloGold Ashanti naopak zaznamenala za poslední rok nárůst celkové výroby zlata. Zpráva společnosti ukazuje, že produkce zlata se ve třetím čtvrtletí roku 2017 zvýšila na 261 tisíc (8,1 tuny) z 235 tisíc uncí za stejné čtvrtletí v roce 2016.

AngloGold Ashanti ve svém prohlášení ale rovněž uvedla, že celkové peněžní náklady kvůli inflačním tlakům, nárůstu spotřeby a nákladů na energii, posilování zahraničních měn a nepříznivých pohybů ceny zlata v průběhu výrobního procesu meziročně vzrostly.

Celkové zásoby zlata v JAR se odhadují na šest tisíc tun. Jeho těžba už řadu let klesá a z někdejšího světového lídra se JAR s roční těžbou kolem 140 tun propadla za Peru na sedmé místo v žebříčku zemí produkujících zlato. Jihoafrické zlaté doly jsou známy tím, že se v nich těží zlato z největší hloubky na světě.

(rek)

Další z kategorie Zlato