Zlato (oz) / USD
2 332,92
0,47 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Centrální banka střádá ve fondu Norům na důchod

Hodnota norského státního investičního fondu dnes poprvé přesáhla jeden bilion dolarů (přibližně 21,8 bilionu Kč). K růstu hodnoty aktiv tohoto fondu, který je největší svého druhu na světě, přispívají hlavně výnosy předchozích investic a příjmy z ropy, napsal list Financial Times.

Fond spravuje centrální banka s cílem střádat obyvatelům Norska peníze na důchod. Foto: iStock

Tržní hodnota fondu vystoupila na 1,001 bilionu dolarů. Podle představitelů fondu jde o první překonání bilionové hranice, které bylo podle agentury Reuters dosaženo již 12. září.

„Nemyslím si, že by kdokoliv očekával, že fond někdy dosáhne jednoho bilionu dolarů, když došlo k prvnímu převodu příjmů z ropy v květnu 1996. Dosažení jednoho bilionu dolarů je milníkem a růst tržní hodnoty fondu byl ohromující,“ řekl generální ředitel Yngve Slyngstad.

Majetek fondu se od roku 2002 zvýšil třináctkrát. Zhruba polovinu z něj představovaly na konci loňského roku výnosy z předchozích investic a asi 45 procent příjmy z ropy a zemního plynu. Zbytek připadal na výnosy z pohybu kurzů měn.

Letos už bez ČEZu. Kvůli uhlí

Fond, který byl ve své současné podobě založen v roce 1998, spravuje centrální banka s cílem střádat obyvatelům Norska peníze na důchod. Fond investuje výnosy z rozsáhlé těžby ropy a plynu v Norsku. Vlastní podíly ve zhruba 9000 firmách po celém světě a 1,3 procenta všech akcií obchodovaných na burzách.

Investiční strategie fondu klade důraz na etické, sociální a environmentální ohledy. Fond například neinvestuje do firem, které byly obviněny z porušování lidských práv, ze zaměstnávání dětí či z vážného znečišťování životního prostředí. Vyhýbá se i zbrojařskému a tabákovému průmyslu.

V březnu fond vyřadil z portfolia akcie české elektrárenské společnosti ČEZ a dalších devíti světových firem, které těží nebo využívají uhlí.

(ČTK)

Další z kategorie Magazín