Zlato (oz) / USD
2 345,30
1,19 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Trumpově akciové rally dochází dech, čeká trhy korekce?

Americké trhy přešlapují na místě. Efekt Trump pomalu vyprchává a výsledková sezóna musí kvůli vysokým očekáváním překvapit, jinak trhy ztratí sílu. Obchodníci se proto jistí proti korekci trhů sázkami na index strachu VIX.

Efekt Donalda Trumpa na amerických trzích vyprchává ve stínu výsledkové sezóny. Foto: iStock
Efekt Donalda Trumpa na amerických trzích vyprchává ve stínu výsledkové sezóny. Foto: iStock

Server MarketWatch informoval o výrazném růstu zájmu o futures kontrakty tzv. indexu strachu VIX. Vysoký zájem je podle zprávy o kontrakty s měsíční platností od poloviny ledna do 15. února s cílovou cenou 21 a 22 dolarů za kontrakt, což odpovídá bezmála dvojnásobku současných hodnot.

„Vyžadovalo by to masivní výprodej, aby tyto opce přinesly zisk,“ uvedl Brian Bier obchodní ředitel v Macro Trading Advisors.

Futures kontrakty nebo call opce indexu VIX jsou finanční instrument, který investory zajišťuje proti poklesu cen akcií. Růst zájmu o tento produkt tak vyjadřuje očekávání investorů ohledně poklesu akciového trhu.

Donaldův efekt

Efekt Donalda Trumpa na amerických trzích vyprchává ve stínu výsledkové sezóny. Laťka je prozatím nastavena vysoko zejména kvůli úvodním výsledkům amerických bank, jež značně předčily odhady analytiků. Letošní výsledková sezóna proto musí pozitivně překvapit, aby si růst akcií udržel hnací sílu. Prozatím se však zdá, že růstový potenciál akciových trhů ztrácí dech.

„Velká rally na konci minulého roku byla částečně hnána spekulací na to, co Donald Trump může pro ekonomiku udělat jako prezident a částečně snahou manažerů fondů zbavit se ke konci roku hotovosti prostřednictvím trhů. To však nyní skončilo,“ uvedl Colin Cieszynski, hlavní tržní analytik v CMC Markets.

Část hybné síly tak z trhů mizí. Většina amerických indexů je přesto stále poblíž historicky rekordních hodnot. Prakticky bez ustání tak americké indexy rostou už přes dva měsíce. Již před koncem minulého roku však někteří analytici očekávali korekci akciových až na úrovni 10 % (více zde) a čím déle trhy bez možnosti vydechnutí rostou, tím hlubší korekce obvykle následuje.

Trhy podceňují rizika

Trhy tak do cen sice promítly všechny potenciální přínosy slibovaných opatření budoucího prezidenta Donalda Trumpa, ale vyhnuly se ocenění možných rizik spojených s jeho nástupem. Mezi nimi je například i samotná nejistá implementace jeho proklamovaných růstových opatření nebo možná obchodní válka s Čínou, jež by na trhy dopadla obzvlášť tvrdě.

„Při zvážení většiny ukazatelů to nevypadá příliš dobře, jelikož se blížíme čemusi na způsob nákupu akcií dopředu podle drbů a jejich možnému prodeji při inauguraci,“ uvedl Randy Frederick ředitel obchodu s deriváty Schwabova centra pro finanční výzkum, a k finančním trhům dodal: „Je tam příliš optimismu.“

(ska)

Další z kategorie Světová ekonomika