Zlato (oz) / USD
2 349,77
1,38 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Růst polské ekonomiky loni zpomalil na 4,9 procenta

Tempo růstu polské ekonomiky v loňském roce loni zpomalilo na 4,9 procenta z 6,8 procenta v roce 2021. Ekonomiku zbrzdily válka na Ukrajině a zvyšování úrokových sazeb. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil polský statistický úřad (GUS). Další zpomalení se čeká i letos.

Polsko
Guvernér centrální banky Adam Glapiński očekává, že Polsko v prvním čtvrtletí letošního roku sklouzne do krátké recese. Foto: iStock

Analytici dotazovaní agenturou Bloomberg očekávali, že růst hrubého domácího produktu (HDP) zpomalí na 4,8 procenta. Polskou ekonomiku loni podpořila hlavně průmyslová výroba, zatímco výdaje spotřebitelů byly slabší.

Kombinace slábnoucího růstu a vysoké inflace přichází v době, kdy se Polsko připravuje na podzimní parlamentní volby. Polská centrální banka loni zvýšila základní úrokovou sazbu na nejvyšší úroveň za deset let. Reagovala tak na vysokou inflaci, když spotřebitelské ceny vzrostly nejvýše za téměř čtvrt století. Od října se ale zatím dalšímu zvyšování úroků vyhýbá.

Guvernér centrální banky Adam Glapiński očekává, že Polsko v prvním čtvrtletí letošního roku sklouzne do krátké recese. Té se loni podařilo zabránit, protože kvůli válce na Ukrajině byl zaveden soubor opatření, jako snížení daní a odklad splátek hypoték.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika