Zlato (oz) / USD
2 332,23
0,44 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Koruna dnes mírně oslabila k oběma hlavním světovým měnám

Koruna k euru klesla ve srovnání s pátečním závěrem o dva haléře na 24,32 Kč/EUR. Vůči dolaru si pohoršila o pět haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 23,10 Kč/USD. Česká měna nijak výrazně nereagovala na informaci Českého statistického úřadu, že spotřebitelské ceny v ČR v listopadu meziročně stouply o 16,2 procenta.

koruna
Koruna mírně oslabovala vůči oběma hlavním světovým měnám. Foto: Pixabay

„Tento týden bude na finančních trzích hodně živo, zasedat bude jak americký FED, tak i Evropská centrální banka,“ upozornil analytik Purple Trading Jaroslav Tupý. Obě instituce podle předpokladů analytiků zvýší základní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů. „Pravděpodobně ale ani tyto kroky neovlivní stávající kurz koruny,“ podotkl Tupý.

Česká národní banka podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové na prosincovém zasedání bankovní rady základní úrokovou sazbu ze stávajících sedmi procent nezvýší. „Všichni přitom vědí, že kdyby byla koruna tlačena k oslabení, podpořily by ji intervence České národní banky. To je důvodem, proč trh nyní netestuje odhodlání českých centrálních bankéřů postavit se za korunu. ČNB tak může šetřit zásobu svých devizových rezerv,“ dodala Šichtařová.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Včera kolem 17:00
Kč/EUR 24,30 24,32
Kč/USD 23,05 23,10

Zdroj: Patria Online

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika