Zlato (oz) / USD
2 332,86
0,65 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Dolar posiluje, přispěla k tomu pozitivní statistika z americké ekonomiky

Dolar na devizových trzích posiluje. Počáteční mírné ztráty smazal a vzhůru se vydal po příznivé statistice Institutu nákupních manažerů (ISM). Ta ukázala překvapivé zvýšení aktivity v americkém sektoru služeb a nárůst nových zakázek pro tamní průmysl.

dolar
Pokud se eskalace nezvýší, zůstanou podle analytiků hlavním faktorem při pohybu kurzu dolaru patrně sázky na zvýšení úrokových sazeb v USA. Foto: iStock

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, krátce po 17:45 SELČ vykazoval růst o 0,4 procenta na 106,65 bodu. Euro ve stejnou dobu vůči dolaru 0,2 procenta ztrácelo a nacházelo se na 1,0145 USD. Dolar k japonskému jenu pak přidával 0,8 procenta na 134,18 jenu, zatímco euro k jenu přidávalo asi půl procenta na 136,12 jenu.

Kurz dolaru ovlivňuje také napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem, který Peking pokládá za součást svého území. Napětí se vyhrotilo po úterní návštěvě předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Tato situace dolar jako bezpečnou měnu podle analytiků podpoří.

Pokud se eskalace nezvýší, zůstanou podle analytiků hlavním faktorem při pohybu kurzu dolaru patrně sázky na zvýšení úrokových sazeb v USA.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika