Zlato (oz) / USD
2 332,86
0,65 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Evropské akcie se propadly na nejnižší úroveň od loňského února

Evropské akcie výrazně oslabily. K jejich poklesu přispělo zvýšení úrokových sazeb ve Švýcarsku a v Británii, která podnítila obavy z dopadu inflace na globální ekonomiku. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 odepsal 2,5 procenta a obchodování uzavřel na 402,88 bodu.

STOXX Europe 600
Panevropský akciový index STOXX Europe 600 odepsal 2,5 procenta a obchodování uzavřel na 402,88 bodu. Foto: Google

Švýcarská centrální banka v reakci na rostoucí inflační tlaky překvapivě zvýšila svou hlavní úrokovou sazbu na minus 0,25 procenta z dosavadních minus 0,75 procenta. Ke zvýšení sazby přikročila poprvé za 15 let.

„Panuje zde velká nervozita,“ uvedl analytik Giuseppe Sersale ze společnosti Anthilia. „Je velmi málo důvodů k radosti,“ dodal. Po překvapivém zvýšení úroků ve Švýcarsku se podle něj investoři obávají zpřísňování měnové politiky v dalších zemích.

Britská centrální banka následně podle očekávání zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta.

Ve středu v rámci boje proti inflaci znovu zpřísnila měnovou politiku americká centrální banka (Fed), která zvýšila svůj základní úrok o 0,75 procentního bodu do pásma 1,50 až 1,75 procenta. To představuje nejvýraznější zvýšení za téměř 30 let. Evropská centrální banka (ECB) minulý týden signalizovala, že zahájí zvyšování úrokových sazeb v červenci.

Pod zvýšený tlak se dostaly akcie maloobchodních společností, které odepsaly 3,8 procenta. Britský internetový prodejce módy ASOS totiž varoval, že rostoucí inflace ovlivňuje nákupní zvyklosti zákazníků. Akcie firmy ASOS ztratily 32,5 procenta.

Hlavní index frankfurtské akciové burzy DAX odepsal 3,3 procenta. Index švýcarských akcií SMI klesl o 2,9 procenta, index londýnské akciové burzy FTSE 100 se snížil o 3,1 procenta.

Index pařížské burzy CAC 40 odepsal 2,4 procenta. Od posledního maxima ze 6. ledna klesl o 20 procent, a dostal se tak do takzvaného medvědího trhu.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika