Zlato (oz) / USD
2 340,76
0,99 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Polská centrální banka zvýšila podle očekávání hlavní úrok na 2,75 procenta

Polská centrální banka (NBP) dnes kvůli vysoké inflaci zvedla základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 2,75 procenta. Krok je v souladu s očekáváním analytiků. Od října je to už páté zvýšení sazeb v Polsku. Hlavní úrok je nyní nejvýše od roku 2013, připomněla agentura Bloomberg.

Polská inflace v prosinci meziročně vzrostla o 8,6 procenta. Inflační cíl NBP přitom je 2,5 procenta plus nebo minus jeden procentní bod. Foto: iStock

Největší ekonomika ve střední Evropě v kategorii rozvíjejících se trhů se potýká s nejvyšší inflací za 21 let. Polská inflace v prosinci meziročně vzrostla o 8,6 procenta. Inflační cíl NBP přitom je 2,5 procenta plus nebo minus jeden procentní bod. V lednu se inflace v Polsku podle Bloombergu přiblížila dokonce deseti procentům.

Stejně jako ostatní země střední a východní Evropy se i Polsko potýká s nedostatkem pracovních sil a s rychle rostoucími mzdami v kombinaci s globálními faktory, jako je narušení dodavatelského řetězce a rostoucí náklady na energii. To způsobuje, že tyto státy mají jednu z nejvyšších měr inflace na evropském kontinentu.

Česká národní banka v únoru zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta. Ta je tak nejvyšší od počátku roku 2002. Podle analytiků se blíží svému vrcholu a další zvýšení by již nemělo být tak výrazné.

Maďarská centrální banka se loni v červnu stala první centrální bankou v Evropské unii, která začala od vypuknutí pandemie nemoci covid-19 zvyšovat náklady na úvěry. Svou základní úrokovou sazbu zvýšila naposledy v lednu, a to o půl procentního bodu na osmileté maximum 2,9 procenta. Bylo to nejvýraznější zvýšení od konce roku 2011.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika