Zlato (oz) / USD
2 332,86
0,65 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Cena ropy Brent poprvé za tři roky překonala 85 dolarů za barel

Ceny ropy dnes pokračují v růstu, severomořská ropa Brent tak poprvé za tři roky překonala 85 dolarů za barel. Na vině jsou obavy, že dodávky suroviny budou v příštích měsících nedostatečné, protože poptávku po ropných produktech bude podporovat prudký nárůst cen zemního plynu a uhlí.

Brent se dnes vyšplhal až na 85,10 dolaru za barel, což je nejvyšší úroveň od října 2018. Foto: iStock

Kolem 14:00 SELČ si Brent připisoval 1,1 procenta na 84,91 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst asi o jedno procento na 82,09 dolaru za barel.

Poptávka po ropě se letos zvyšuje díky oživování ekonomické aktivity z útlumu způsobeného pandemií covidu-19. V poslední době poptávku tlačí vzhůru i snahy nahrazovat ropnými produkty zemní plyn a uhlí, jejichž ceny se dostaly na rekordní hodnoty.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve čtvrtek předpověděla, že nynější napětí na trzích s energií zvýší poptávku po ropě o 500.000 barelů denně. To by mělo vést ve zbytku letošního roku k převisu poptávky nad nabídkou v rozsahu kolem 700 000 barelů denně.

„Rekordní ceny uhlí i plynu a soustavné výpadky proudu nutí energetický sektor a energeticky náročná průmyslová odvětví k tomu, aby se obrátila k ropě, a udržela tak své provozy v chodu,“ uvedla EIA ve své měsíční zprávě. Předpověděla také, že světová poptávka po ropě se příští rok dostane nad úroveň z doby před pandemií.

Zdražování ropy nezastavila ani čtvrteční zpráva o výrazném růstu zásob suroviny ve Spojených státech. Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily o 6,1 milionu na 427 milionů barelů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali mnohem mírnější nárůst, a to o 702.000 barelů. Spojené státy jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICE Brent prosinec 84,91 84,00
New York – NYMEX WTI listopad 82,09 81,31

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika