Zlato (oz) / USD
2 337,97
0,25 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Dluhopisy pro občany mohou lidé nakupovat nově čistě elektronicky

Lidé si mohou nově pořídit státní dluhopisy určené pouze pro fyzické osoby plně elektronicky bez nutnosti návštěvy kamenných poboček vybraných bank České spořitelny a ČSOB. Využít k tomu mohou rozhraní eidentita.cz s využitím eObčanky. To je občanský průkaze s aktivovaným kontaktním čipem, které stát vydává od 1. července 2018. Vlastníci již dříve vydaných dluhopisů navíc mohou stránky eidentita.cz používat jako alternativní přístup ke kompletní obsluze svého účtu. V tiskové zprávě o tom včera informovalo ministerstvo financí.

Elektronický přístup umožňuje zdarma nepřetržitý zabezpečený přístup k informacím o stavu majetkového účtu a využití řady služeb, jako je například podávání žádostí o úpis, podávání žádostí o předčasné splacení nebo změna některý osobních údajů. Foto: iStock

„Digitalizací obsluhy majetkových účtů nabídneme větší komfort nákupu státních dluhopisů, které tak budou pro konzervativní investory ještě atraktivnější. Pro první nákup Dluhopisů Republiky bude v první fázi elektronizace vyžadován vyšší stupeň ověření v podobě eObčanky. Pro opakovaný nákup pak už postačí i bankovní identita. Do této doby bylo nutné při nákupu dluhopisů navštívit kamennou pobočku distributora, což mohlo být pro některé lidi odrazující,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Elektronický přístup umožňuje zdarma nepřetržitý zabezpečený přístup k informacím o stavu majetkového účtu a využití řady služeb, jako je například podávání žádostí o úpis, podávání žádostí o předčasné splacení nebo změna některý osobních údajů.

Během dosavadních deseti upisovacích období si lidé koupili spořicí dluhopisy, tzv. Dluhopisy Republiky, za zhruba 28,8 miliardy korun. V současnosti je možné nakupovat dluhopisy v rámci 11. emise, a to do pátku 18. června. MF nabízí dva typy dluhopisů, a to reinvestiční a protiinflační se splatností šest let. Výnosy obou dluhopisů jsou osvobozené od daně z příjmů.

V jednotlivých upisovacích obdobích, která na sebe navazují, si mohou zájemci pořídit dluhopisy v minimální hodnotě 1000 Kč. Maximální objem je stanoven na 50 milionů korun pro jednotlivý typ Dluhopisu Republiky.

(ČTK)

Další z kategorie Z domova