Zlato (oz) / USD
2 337,97
0,25 %
Jistota ve vlastních rukou
0

ČNB začne zveřejňovat dodatečné údaje o devizových rezervách čtvrtletně

Česká národní banka nově začne zveřejňovat dodatečné údaje o členění devizových rezerv, o jejich výnosu, struktuře a zastoupení jednotlivých měn čtvrtletně. Prvně tyto čtvrtletní údaje zveřejní v pátek 7. května. Dosud tyto informace banka zveřejňovala jen jednou ročně v rámci výroční zprávy. Dnes o tom informovala ČNB.

Čtvrtletní informace ČNB bude zveřejňovat na webu banky v den zveřejnění salda devizových obchodů ČNB ke konci uplynulého čtvrtletí. Foto: iStock

Ve čtvrtletní informaci o devizových rezervách ČNB bude zveřejňovat údaje o tržní hodnotě aktivně spravovaných portfolií devizových rezerv. Zároveň banka upozornila, že tyto údaje se vlivem rozdílné metodiky a následných revizí oficiálních údajů zpravidla mírně liší od celkové velikosti devizových rezerv. Čtvrtletní informace ČNB bude zveřejňovat na webu banky v den zveřejnění salda devizových obchodů ČNB ke konci uplynulého čtvrtletí, a to v 10:00.

„Česká národní banka, která doposud podrobněji informovala o správě svých devizových rezerv jednou ročně, se k tomuto kroku rozhodla po vzoru některých zahraničních centrálních bank,“ uvedla mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Z výroční zprávy ČNB za loňský rok vyplývá, že devizové rezervy ke konci roku 2020 tvořily 98 procent celkových aktiv ČNB. Dále zpráva například informuje, že rezervy byly z 58,8 procenta v eurech, z 22,7 procenta v dolarech a 6,6 procenta v kanadských dolarech. „Celkový výnos devizových rezerv činil 2,74 procenta, což v kombinaci se změnami kurzu koruny vůči rezervním měnám vedlo ke korunovému výnosu tři procenta,“ uvádí výroční zpráva ČNB za rok 2020.

Ke konci března devizové rezervy ČNB meziměsíčně vzrostly zhruba o dvě miliardy na 138,79 miliardy eur. Proti loňskému březnu stouply o 6,5 miliardy eur. V korunovém vyjádření činily devizové rezervy na konci třetího měsíce přibližně 3,629 bilionu. O měsíc dříve byly o téměř 47 miliard korun nižší a před rokem o 14 miliard nižší.

Devizové rezervy ČNB byly v roce 2017 formálně rozděleny na tzv. likviditní a investiční tranši. Likviditní tranše je pouze v hlavních rezervních měnách euro a americký dolar a obsahuje vysoce likvidní nástroje finančního trhu s nejvyšší kreditní kvality s krátkou splatností do jednoho roku. Součástí investiční tranše je i akciové portfolio ČNB.

(ČTK)

Další z kategorie Z domova