Zlato (oz) / USD
2 332,86
0,65 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Ceny ropy díky naději na vyšší poptávku výrazně rostou

Ceny ropy včera rostly a připsaly si více než dvě procenta. Pomáhá jim naděje na růst poptávky, protože další americké státy zmírnily svá protikoronavirová omezení a Evropská unie se plánuje otevřít očkovaným turistům. Podporu poskytuje cenám ropy i slabší dolar. Hrozbou i nadále zůstává růst počtu nakažených covidem-19 v Indii, který by mohl snížit poptávku.

Pokud se výrazně nezmění politika ropného kartelu OPEC a jeho spojenců, mohly by v nadcházejících měsících ceny ropy vzrůst na 70 dolarů za barel. Foto: iStock

Kolem 18:25 SELČ cena severomořské ropy Brent rostla o téměř dvě procenta na 68,89 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražovala o 1,9 procenta na 65,73 dolaru za barel.

Indie dále hlásí vysoký růst počtu nově nakažených. To vyvolává obavy o poptávku po pohonných hmotách v zemi, která je třetím největším konzumentem ropy na světě.

Analytici však stále očekávají vysoký růst poptávky po ropě v druhé polovině letošního roku. Pokud se výrazně nezmění politika ropného kartelu OPEC a jeho spojenců, mohly by v nadcházejících měsících ceny ropy vzrůst na 70 dolarů za barel, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICE Brent červenec 68,89 67,56
New York – NYMEX WTI červen 65,73 64,49

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika