Zlato (oz) / USD
2 331,06
0,57 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Americká centrální banka letos úroky asi nezvýší, řekl její šéf

Americká centrální banka (Fed) letos úrokové sazby pravděpodobně nezvýší, a to navzdory tomu, že se ekonomika zotavuje z pandemie rychleji, než se předpokládalo. V rozhovoru v televizi CBS to v neděli řekl šéf centrální banky Jerome Powell. Základní úrok je teď ve Spojených státech v pásmu nula až 0,25 procenta, kam jej Fed loni v březnu snížil v reakci na pandemii.

„Já si myslím, že je vysoce nepravděpodobné, že bychom zvýšili sazby už někdy v letošním roce,“ řekl Powell v pořadu 60 Minutes. Foto: Wikimedia

Znamená to, že Fed se bude i nadále držet svého závazku udržovat mimořádně uvolněnou měnovou politiku. Míra inflace je zatím pod kontrolou a miliony Američanů kvůli dopadům pandemie stále potřebují asistenci státu.

„Já si myslím, že je vysoce nepravděpodobné, že bychom zvýšili sazby už někdy v letošním roce,“ řekl Powell v pořadu 60 Minutes. „Jsem v pozici, kdy garantuji, že Fed udělá všechno, co může, aby ekonomiku podporoval tak dlouho, jak to bude nutné, abychom dokončili její zotavení.“

Zmíněná podpora zahrnuje téměř nulové náklady na úvěry a 120 miliard dolarů (2,6 bilionu Kč) měsíčně na nákupy dluhopisů. K těm Fed přistoupil po prudkém poklesu aktivity mezi únorem a dubnem loňského roku. Ačkoliv už se ekonomika částečně zotavila a od největšího loňského propadu vytvořila více než 13 milionů pracovních míst, kolem devíti milionů lidí v USA pořád novou práci nenašlo. Jak ale jednotlivé státy uvolňují omezení, vrací se do práce i více lidí.

Powell nicméně upozornil, že je toho potřeba udělat víc. Zejména pro ty z nižších příjmových skupin, které zasáhla koronavirová krize nejvíce.„Nemáme odpověď na všechno, ale to, co děláme ku prospěchu veřejnosti, je nesmírně důležité. A my chápeme, že když to budeme dělat dobře, můžeme lidem opravdu pomoci,“ řekl.„Pokud si dobře povedou lidé na okraji ekonomiky, pak se ten zbytek o sebe postará sám,“ dodal Powell.

Fed ve svém nejnovějším výhledu uvádí, že ekonomika letos vykáže růst o 6,5 procenta. To by byl nejvýraznější vzestup hrubého domácího produktu (HDP) od roku 1984, kdy zemi vedl prezident Ronald Reagan zvolený za Republikánkou stranu.

„My i mnoho prognostiků ze soukromé sféry očekáváme silný růst a silnou tvorbu pracovních míst, která začíná právě teď,“ řekl Powell.„Ten výhled se opravdu citelně zlepšil,“ dodal šéf centrální banky.

To ale neznamená, že zmizela i všechna velká rizika. Powell například upozornil, že ho znepokojuje další růst počtu případů nemoci covid-19. Lidé by podle něj nadále měli nosit ochranu úst a nosu a také dodržovat dostatečné rozestupy, pokud chtějí, aby se společnost vrátila k normálu. Ačkoliv o stabilitu finančního systému se Powell neobává, starosti mu dělají častější kybernetické útoky, které by jednoho dne mohly způsobit obrovské škody.

Z vysoké inflace ale šéf americké centrální banky strach nemá. V současné době se míra inflace v USA pohybuje kolem 1,6 procenta, a zůstává tedy dostatečně pod dvouprocentním cílem Fedu. Centrální banka už dříve uvedla, že nechá úrokové sazby nízko, i když inflace bude po určitou dobu nad stanoveným cílem. Preferuje ale, aby se nad dvě procenta dostala postupně, nikoliv kvůli jednorázovým výkyvům. Teprve až se tam udrží delší dobu, přistoupí Fed ke zvýšení úroků.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika