Zlato (oz) / USD
2 345,30
1,19 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Singapurská ekonomika loni kvůli pandemii rekordně klesla

Singapurská ekonomika v loňském roce klesla o rekordních 5,8 procenta. Mohla za to pandemie nemoci covid-19. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnilo singapurské ministerstvo obchodu a průmyslu.

Pokles však byl o něco mírnější, než vláda původně čekala. Oficiální předpovědi počítaly s propadem o 6,5 procenta až šest procent. Foto: iStock

Singapur je finančním a přepravním centrem a loni ho těžce zasáhla lokální omezení související s koronavirem, uzavření hranic po celém světě a slabá globální ekonomika.

V posledním čtvrtletí loňského roku meziroční pokles hrubého domácího produktu zpomalil na 3,8 procenta z 5,6 procenta ve třetím čtvrtletí. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali snížení HDP o 4,5 procenta. Mezičtvrtletně pak vzrostl o 2,1 procenta po expanzi o 9,5 procenta v období červenec až září.

Singapurská vláda poskytla na pomoc podnikatelům a domácnostem zasaženým koronavirem 100 miliard singapurských dolarů (1,6 bilionu Kč). To je zhruba 20 procent HDP. Singapurský premiér Lee Hsien Loong minulý týden uvedl, že ekonomika vykazuje signály stabilizace, oživení však bude nerovnoměrné a aktivita zřejmě zůstane ještě určitou dobu pod úrovní z doby před covidem-19.

Městský stát již zmírnil většinu koronavirových omezení, i když jeho hranice zůstávají převážně zavřené. Minulý týden pak spustil očkovací program a vláda doufá, že za pomoci vakcíny bude moci více otevřít ekonomiku závislou na cestování a obchodu.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika