Zlato (oz) / USD
2 349,77
1,38 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Polská centrální banka snížila svůj základní úrok téměř na nulu

Polská centrální banka dnes překvapivě snížila svou základní úrokovou sazbu na pouhých 0,1 procenta z dosavadních 0,5 procenta. Snaží se tak zmírnit dopady koronaviru na ekonomiku. Analytici podle agentury Reuters předpokládali, že banka úroky ponechá beze změny.

Pol

Polská centrální banka se snaží zmírnit dopady koronaviru na ekonomiku. Foto: NBP

ský statistický úřad tento měsíc oznámil, že hrubý domácí produkt (HDP) Polska se v letošním prvním čtvrtletí snížil o půl procenta oproti předchozím třem měsícům. Meziroční růst ekonomiky zpomalil na 1,9 procenta ze 3,2 procenta v loňském čtvrtém kvartálu.

Náměstkyně ředitele makroekonomického odboru polského ministerstva financí Joanna Bezová-Bojanowská minulý týden připustila, že v celém letošním roce by polská ekonomika mohla klesnout o čtyři až pět procent. Koncem dubna přitom ministerstvo předpovídalo pokles o 3,4 procenta.

Bankovní rada České národní banky tento měsíc snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta. Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla meziročně o 2,2 procenta a mezičtvrtletně o 3,6 procenta. Pokles je podle Českého statistického úřadu nejprudší od ekonomické krize v roce 2009.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika