Zlato (oz) / USD
2 334,42
0,72 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Fed: Ekonomická aktivita v USA v dubnu a květnu prudce klesala

Ekonomická aktivita ve Spojených státech v dubnu a květnu v důsledku koronavirové krize prudce klesala. Vyplývá to podle agentury AP z pravidelné zprávy o hospodářském vývoji zvané Béžová kniha, kterou včera zveřejnila americká centrální banka (Fed).

Šéf Fedu Jerome Powell tento měsíc uvedl, že ve druhém čtvrtletí by HDP mohl v důsledku koronaviru klesnout o více než 30 procent. Foto: iStock

Zpráva poukazuje na prudký pokles spotřebitelských výdajů i na propad produkce zpracovatelského sektoru. Měnový výbor Fedu ke zprávě přihlédne na svém červnovém zasedání, na kterém bude rozhodovat o nastavení měnové politiky.

V prvním čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států podle předběžných údajů klesl v přepočtu na celý rok o 4,8 procenta, což byl nejhlubší propad od globální finanční krize z roku 2009. Zpřesněnou zprávu o vývoji HDP v prvním kvartálu zveřejní americké ministerstvo obchodu ve čtvrtek.

Šéf Fedu Jerome Powell tento měsíc uvedl, že ve druhém čtvrtletí by HDP mohl v důsledku koronaviru klesnout o více než 30 procent.

Největší ekonomika světa se ale podle něj vyhne dlouhodobému propadu, jaký zažila za velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika