Zlato (oz) / USD
2 337,97
0,25 %
Jistota ve vlastních rukou
0

MF dnes prodalo dluhopisy za 10 miliard korun. Zájem byl opět ale větší

Ministerstvo financí dnes prodalo ve třech aukcích státní dluhopisy za 9,7 miliardy korun. Vyplývá to z údajů na internetových stránkách České národní banky. Drželo se tak svého plánu ohledně objemu prodaných cenných papírů. Investoři přitom měli zájem nakoupit dluhopisy až za 60,9 miliardy korun.

MF zvýšilo v předchozích týdnech prodeje dluhopisů díky zatím příznivé situaci na finančních trzích a snaze zajistit financování zvýšeného schodku letošního státního rozpočtu. Foto: iStock

Zájem investorů o státní dluhopisy vydávané ministerstvem financí z předchozích týdnů tak trvá. V dnešní aukci byl největší zájem o dluhopis s plovoucí úrokovou sazbou se splatností sedmi let, který nabídl výnos kolem dvou procent. „Na trhu se přitom většina státních dluhopisů obchoduje pod jednoprocentní hranicí. Zároveň se v tomto případě odvíjí úrokové platby státu od výše úrokové sazby ČNB. Po jejím nedávném snížení téměř na nulu se tak jedná o velmi levný zdroj finančních prostředků,“ uvedl ekonom Komerční banky František Táborský.

MF zvýšilo v předchozích týdnech prodeje dluhopisů díky zatím příznivé situaci na finančních trzích a snaze zajistit financování zvýšeného schodku letošního státního rozpočtu. Vláda ho zvýšila kvůli dopadům šíření koronaviru na 300 miliard korun.

MF plánuje deficit financovat především právě prodejem státních dluhopisů a v dubnu před zvýšením schodku rozpočtu z 200 na 300 miliard korun uvedlo, že bude letos potřebovat na financování státního dluhu 410,6 miliardy korun. Je to o 139,5 miliardy korun více, než úřad původně plánoval v prosincové Strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2020.

Podle Táborského si MF už zajistilo v podstatě všechny výpůjční potřeby pro letošní plánovaný deficit veřejných financí. „Na druhou stranu stále vnímáme velké riziko významně vyšších letošních výpůjčních potřeb. Podle nás bude chtít ministerstvo využít příznivých podmínek na finančních trzích a předfinancovat si některé splátky státních dluhopisů splatných na začátku příštího roku. A navíc skutečný deficit letošního státního rozpočtu může být výrazně vyšší, než s čím v současnosti počítá vláda, což by měly odhalit průběžné výsledky rozpočtu v nejbližších měsících,“ uvedl Táborský.

Dodal, že díky množství splatných státních dluhopisů a vysokému deficitu státního rozpočtu mohou výpůjční potřeby v příštím roce snadno přesáhnout ty letošní. „Poptávka po tuzemských státních dluhopisech však už nemusí být tak vysoká a náklady na obsluhu státního dluhu mohou být vyšší,“ dodal.

(ČTK)

Další z kategorie Z domova