Zlato (oz) / USD
2 318,37
0,15 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Akcie v USA posilují díky vládním opatřením na pomoc ekonomice

Akcie ve Spojených státech včera po nedávných hlubokých propadech dokázaly uzavřít obchodování se zisky. Podpořila je další nouzová opatření světových vlád na pomoc ekonomice a finančním trhům. Ta mají odvrátit hlubokou a dlouhotrvající recesi, kterou by mohla vyvolat krize kolem šíření nového koronaviru. Na devizovém trhu zpevňoval dolar.

Akcie ve Spojených státech včera po nedávných hlubokých propadech dokázaly uzavřít obchodování se zisky. Foto: iStock

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, včera přidal 0,95 procenta a uzavřel na 20.087,40 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,47 procenta na 2409,41 bodu. Index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 2,30 procenta na 7150,58 bodu. Včerejší zisky přesto zdaleka nedokázaly vyrovnat ztráty, jaké hlavní americké indexy utrpěly za poslední měsíc.

Americká centrální banka (Fed) se dohodla s dalšími devíti zahraničními centrálními bankami na swapových operacích, v jejichž rámci od nich bude přijímat cizí měny a poskytovat za ně dolary. Fed oznámil, že cílem opatření je pomoci uspokojit poptávku po dolarech a zmírnit napětí na finančních trzích, za kterým stojí obavy z ekonomických dopadů koronaviru.

Fed už má trvalé dohody o měnových swapech s pěti jinými centrálními bankami, včetně Evropské centrální banky (ECB). Nové dohody umožní centrálním bankám v Austrálii, Brazílii, Jižní Koreji, Mexiku, Singapuru, Švédsku, Dánsku, Norsku a na Novém Zélandu získat až 450 miliard dolarů (11,5 bilionu Kč).

Z jednotlivých titulů se dařilo především technologickým a energetickým společnostem. Internetový obchod Amazon si připsal 2,78 procenta. Technologická společnost Microsoft posílila o 1,65 procenta.

Na devizovém trhu zpevňoval dolar. Rostl třetí den za sebou – poptávku po něm vyvolávají obavy z dopadů nového koronaviru na ekonomiku. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti dalších světových měn, přidával kolem 21:30 SEČ 1,4 procenta na 102,58 bodu. Za celý týden vyrostl dolarový index o tři procenta. Euro na dolar ve stejnou dobu ztrácelo 2,1 procenta na 1,0688 USD. K japonskému jenu dolaru přidával 2,3 procenta na 110,53 JPY. Libra pak na dolar ztrácela 0,7 procenta na 1,1528 USD.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika