Zlato (oz) / USD
2 334,42
0,72 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Euler Hermes: Globální ekonomická recese v příštím roce nepřijde

Přes potíže, se kterými se globální ekonomika letos potýkala, v příštím roce nepřijde plnohodnotná hospodářská recese. Uvedl to analytik úvěrové pojišťovny Euler Hermes Alexis Garatti. V příštím roce předpokládá celosvětový růst HDP o 2,4 procenta ve srovnání s letošními 2,5 procenta a s 3,1 procenta v roce 2018.

Euler Hermes v příštím roce předpokládá celosvětový růst HDP o 2,4 procenta ve srovnání s letošními 2,5 procenta a s 3,1 procenta v roce 2018. Foto: iStock

První pololetí letošního roku podle něj charakterizoval pokles globálního obchodu. Obtíže se dotkly i výrobního sektoru vyspělých ekonomik, jako jsou USA, Německo, Japonsko a Velká Británie. Obavy z hospodářské recese po zbytek letošního roku vyvolalo i to, že růst hrubého domácího produktu v zemích, jako jsou Německo nebo Hongkong, klesal k nule.

Vedle obrovské míry nejistoty, která je důsledkem vyostřených obchodních vztahů mezi USA a Čínou, světová ekonomika čelí komplikacím v automobilovém a elektronickém průmyslu. Přesto však analytici společnosti předpokládají, že ekonomika USA v roce 2020 zpomalí na 1,6 procenta, v eurozóně na 1,0 procenta a v Číně na 6,1 procenta.

„Předpokládaný silnější dolar, velká nejistota mezinárodního obchodu a nižší předpokládaný růst budou vyvíjet tlak na snižování cen komodit a zboží,“ doplnil vedoucí oddělení i Euler Hermes Jan Synek.

Navzdory vysokým nejistotám a deflačním tlakům analytici očekávají, že ceny ropy budou i v příštím roce stabilní. Určitou úlevu by mohly rovněž přinést americké prezidentské volby. Přestože není možné vyloučit druhé funkční období prezidenta USA Donalda Trumpa, lze předpokládat, že se po zahájení volební kampaně prezidentský tweetový aktivismus zintenzivní. Odborníci Euler Hermesu předpokládají, že vyhraje demokratická strana a rok 2021 by tak mohl snížit eskalaci obchodních napětí.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika