Zlato (oz) / USD
2 345,30
1,19 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Slovenská ekonomika rostla nejpomaleji za téměř šest let

Tempo meziročního růstu slovenské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalilo na téměř šestileté minimum 1,3 procenta z 2,2 procenta ve druhém kvartálu. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad, který tak potvrdil svůj dřívější odhad. V mezičtvrtletním srovnání hrubý domácí produkt (HDP) Slovenska ve třetím čtvrtletí vzrostl o 0,4 procenta.

Hospodářství Slovenska rostlo ve třetím čtvrtletí pomaleji než ekonomika České republiky, která meziročně vzrostla o 2,5 procenta. Foto: Pixabay

Zpomalení tempa růstu HDP Slovenska ovlivnil vývoj spotřeby domácností i státu, stejně jako rychlejší zvyšování dovozu výrobků a služeb než vývozu. Podle statistiků klesla výkonnost klíčových odvětví ekonomiky včetně průmyslu.

Hospodářství Slovenska rostlo ve třetím čtvrtletí pomaleji než ekonomika České republiky, která meziročně vzrostla o 2,5 procenta.

Průměrná mzda na Slovensku ve sledovaném období vzrostla meziročně o 7,7 procenta na 1068 eur (27.230 Kč). Platy na Slovensku jsou dlouhodobě nižší než v České republice, kde průměrný plat ve druhém kvartálu vzrostl o 6,9 procenta na 33.697 korun.

Míra nezaměstnanosti na Slovensku podle metodiky slovenského statistického úřadu stoupla ve třetím letošním čtvrtletí na 5,9 procenta z 5,7 procenta ve druhém kvartálu, kdy byla na minimu v novodobé historii země.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika