Zlato (oz) / USD
2 340,76
0,99 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Hospodářský růst v Maďarsku zrychlil, v Polsku naopak zpomalil

Meziroční růst maďarské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zrychlil na pět procent ze 4,9 procenta ve druhém kvartálu. V Polsku hospodářský růst naopak zpomalil ze 4,6 na 3,9 procenta. Vyplývá to z včerejších údajů statistiků.

Růst maďarské ekonomiky překonal očekávání analytiků, Polsko propadlo. Foto: iStock

, kteří jej v anketě agentury Reuters odhadovali na 4,7 procenta. Maďarské ministerstvo financí po zveřejnění dat uvedlo, že v celém letošním roce by se hrubý domácí produkt (HDP) mohl zvýšit o 4,8 procenta. Dodalo, že v příštím roce lze očekávat další opatření na podporu ekonomiky.

Růst polské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalil výrazněji, než očekávali analytici. Ti podle průzkumu Reuters předpokládali, že se HDP meziročně zvýší o 4,1 procenta. Na polské hospodářství měl negativní vliv slabší růst ve stavebnictví a v průmyslu, ekonomika nicméně nadále těžila ze silné spotřebitelské poptávky.

Včerejší údaje o HDP nezmění podle analytiků postoj polské centrální banky k nastavení úrokových sazeb, které jsou od roku 2015 na rekordním minimu 1,5 procenta. Guvernér centrální banky Adam Glapiński opakovaně uvedl, že počítá se setrváním úroků na nynější úrovni až do konce svého funkčního období v roce 2022.

Česká republika ve třetím čtvrtletí za Maďarskem a Polskem v hospodářském růstu opět výrazně zaostala. Český statistický úřad oznámil, že meziroční růst české ekonomiky zpomalil na 2,5 procenta z 2,8 procenta ve druhém kvartálu.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika