Zlato (oz) / USD
2 334,42
0,72 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Ekonomická nálada v eurozóně je nejslabší za téměř tři roky

Ekonomická nálada v eurozóně v červnu sestoupila na nejslabší úroveň za téměř tři roky, a to zejména kvůli výraznému poklesu optimismu v Německu a Itálii. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Evropská komise.

Index ekonomické nálady klesl na nejnižší úroveň od srpna 2016. Foto: Pixabay

Index ekonomické nálady klesl na 103,3 bodu z květnových 105,2 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od srpna 2016. Pokles indexu byl navíc výraznější, než očekávali analytici. Ti červnovou hodnotu indexu podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 104,6 bodu.

Údaje společnosti IHS Markit o vývoji podnikatelské aktivity minulý týden signalizovaly, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se ve druhém čtvrtletí zvýší pouze o 0,2 procenta. V prvním čtvrtletí přitom HDP podle statistického úřadu Eurostat vzrostl o 0,4 procenta.

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi tento měsíc signalizoval, že ECB by mohla podpořit hospodářský růst v eurozóně dalším uvolněním měnové politiky, včetně případného snížení úrokových sazeb. Základní úroková sazba ECB je teď na minimu nula procent, depozitní sazba činí minus 0,40 procenta.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika