Zlato (oz) / USD
2 349,77
1,38 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Inflace podle analytiků nadále poroste

Meziroční inflace v dalších měsících nadále poroste až k 2,7 procenta. Ke zdražení energií z počátku roku se přidá postupné zvyšování cen potravin a pohonných hmot. Vyplývá to z reakcí analytiků na dnešní údaje o lednové inflaci.

Meziroční růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil na 2,5 procenta z prosincových dvou procent. Zdražovalo zejména bydlení, alkohol nebo tabák. Foto: iStock

Meziroční růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil na 2,5 procenta z prosincových dvou procent. Zdražovalo zejména bydlení, alkohol nebo tabák. Ve srovnání s loňským lednem naopak zlevnily některé potraviny a nealkoholické nápoje. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny zvýšily o procento.

„Inflace bude posilovat i nadále. Ukazuje se, že ceny potravin už dosáhly v listopadu svého dna a letos u nich bude zřejmě převažovat tendence k růstu.

Pomalu také končí zlevňování pohonných hmot. Tyto faktory navíc doplní i další zdražování energií,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Zpomalovat by měla podle něj inflace až v druhé polovině roku.

Inflace je efektem rychlého růstu ekonomiky

„Meziroční inflace bude letos zrychlovat. V březnu a dubnu se podle našeho předběžného odhadu dostane na 2,7 procenta. Tahounem zůstanou jádrové ceny, zdražování podle nás čeká i potraviny. Navíc se již zastavil propad cen ropy, a ceny pohonných hmot by se tak měly stabilizovat,“ uvedl i ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. K tomu zůstane podle analytika Raiffeisenbank Františka Táborského silná i jádrová složka inflace očištěná o ceny energií a potravin, potáhne ji pokračující růst mezd a stále vysoká důvěra spotřebitelů.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek upozornil, že současná úroveň inflace je dozvukem efektů rychlého růstu ekonomiky v předchozích letech. „Nicméně známek zpomalování růstu přibývá a tlak na inflaci by měl postupně polevovat. Jenom se to projeví až s mírným zpožděním. V letošním roce by se měla inflace pohybovat mezi dvěma až třemi procenty,“ uvedl.

Samotný výsledek lednové inflace byl sice podle analytika ČSOB Petra Dufka překvapením, důvody které k němu vedly, ale překvapivé nejsou. „Podle očekávání hrají letos hlavní roli rychle rostoucí náklady na bydlení. Ty jsou nyní odpovědné za více než polovinu aktuální inflace a podobně tomu bude i nadále,“ uvedl.

(ČTK)

Další z kategorie Z domova