Zlato (oz) / USD
2 334,42
0,72 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Evropská komise zakázala fúzi německých zpracovatelů mědi

Evropská komise (EK) zakázala chystané převzetí divize plochých válcovaných produktů firmy Aurubis a firmy Schwermetall jiným německým zpracovatelem mědi, společností Wieland. Komise to v dnešní tiskové zprávě zdůvodnila vážnými obavami z toho, že fúze by omezila konkurenci a vedla k růstu cen měděných válcovaných produktů, které používají evropští výrobci.

V rámci transakce měly firmy Wieland a divize společnosti Aurubis splynout, kromě toho měl Wieland převzít úplnou kontrolu nad firmou Schwermetall. Foto: iStock

„Plánovaná fúze by vedla ke vzniku nového podniku ovládajícího trh, což by mělo za následek výrazně nižší konkurenci při výrobě měděných válcovaných produktů a vyšší ceny pro zpracovatelský průmysl v Evropě,“ prohlásila dnes komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Dnešnímu rozhodnutí podle komise předcházelo důkladné přezkoumání plánovaného převzetí. V rámci transakce měly firmy Wieland a divize společnosti Aurubis splynout, kromě toho měl Wieland převzít úplnou kontrolu nad firmou Schwermetall.

Ta nyní společnostem Wieland a Aurubis i dalším zpracovatelům mědi prodává své polotovary. Firma Schwermetall přitom podle Evropské komise vyrábí přes 60 procent v Evropě prodávaných měděných pásů určených k dalšímu zpracování.

Válcované produkty z mědi se používají mimo jiné při výrobě elektronických zařízení, automobilů, vlaků či letadel.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika