Zlato (oz) / USD
2 345,30
1,19 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Do vyšetřování praní špinavých peněz v Danske Bank se zapojí USA

Do vyšetřování údajného praní špinavých peněz z Ruska a jiných států v estonské pobočce Danske Bank se zapojí i americké úřady. Obavy z amerického vyšetřování už akcie banky letos připravily o třetinu hodnoty. Mohlo by totiž vést k postihům, jako například k udělení značné finanční pokuty, napsala agentura Reuters.

Danske Bank uvedla, že obdržela žádost o informace týkající se kriminálního vyšetřování její estonské pobočky americkým ministerstvem spravedlnosti. Foto: iStock

Tento týden byl jmenován novým šéfem této největší dánské bankovní společnosti na přechodné období Jesper Nielsen. Jeho předchůdce Thomas Borgen odstoupil.

Interní vyšetřování totiž konstatovalo, že většina z prověřovaných plateb v celkové výši 200 miliard eur (5,1 bilionu Kč) je podezřelá a mohla napomáhat k legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Danske Bank uvedla, že obdržela žádost o informace týkající se kriminálního vyšetřování její estonské pobočky americkým ministerstvem spravedlnosti. S americkými úřady prý spolupracuje.

Mnoho nerezidentských účtů v estonské pobočce bylo vedeno na firmy a občany z Ruské federace, která čelí sankcím USA.

Dánský ministr obchodu Rasmus Jarlov agentuře Reuters řekl, že Kodaň se chce v souvislosti s Danske Bank vyhnout opakování scénáře lotyšské banky ABLV.

Třetí největší banka v Lotyšsku byla v USA obviněna z finančních machinací a z porušování sankcí proti severokorejskému režimu a následně zkrachovala.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika