Zlato (oz) / USD
2 332,92
0,47 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Novou hlavní ekonomkou Světové banky je Pinelopi Goldbergová

Novou hlavní ekonomkou Světové banky byla v pátek jmenována profesorka Yaleovy univerzity Pinelopi Goldbergová (55), která se specializuje na dopady globalizace na rozvíjející se ekonomiky, uvedl list Financial Times. Ve funkci nahradí Paula Romera, který v lednu nečekaně po 15 měsících ve funkci rezignoval.

Novou hlavní ekonomkou Světové banky byla v pátek jmenována profesorka Yaleovy univerzity Pinelopi Goldbergová. Foto: Michael Marsland, Yale University

„Penny strávila svoji kariéru zkoumáním mnoha nejdůležitějších – a obtížných – otázek naší doby: jak pomoci rozvojovým zemím připravit ekonomiku na budoucnost a jak zajistit rovnost příležitostí po celém světě,“ uvedl prezident SB Jim Yong Kim.

Goldbergová se narodila v Řecku a studovala v Řecku, Německu a USA. Většinu své kariéry strávila na Princetonské a Yaleově univerzitě. Mimo jiné se také stala první šéfredaktorkou prestižního odborného ekonomického časopisu American Econom Review.

Světová banka byla původně založena na pomoc zemím zasaženým druhou světovou válkou. V současnosti je její hlavní úlohou snižovat chudobu prostřednictvím půjček vládám nebo soukromým subjektům rozvojových a středně bohatých zemí. Kromě peněz poskytuje i technickou pomoc a poradenské služby. Banka je vlastněna členskými zeměmi, podíly odpovídají hospodářské síle zemí.

(ČTK)

Další z kategorie Lidé