Zlato (oz) / USD
2 334,42
0,72 %
Jistota ve vlastních rukou
0

ECB se distancovala od slov guvernéra Nowotného

Evropská centrální banka (ECB) by mohla zvýšit depozitní sazbu a ještě letos ukončit program nákupů dluhopisů. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl guvernér rakouské centrální banky a člen Rady guvernérů ECB Ewald Nowotny. Euro vzápětí začalo na devizových trzích zpevňovat, ECB se ale od slov Nowotného distancovala. Mluvčí ECB prohlásil, že názory Nowotného nevyjadřují stanovisko celé Rady guvernérů, která hraje v měnové politice klíčovou úlohu.

ECB se distancovala od slov guvernéra Nowotného. Foto: Archiv

Ewald Nowotny řekl, že program nákupů dluhopisů za 2,55 bilionu eur (64,5 bilionu Kč) by mohl být ukončen do konce roku, takže ECB by pak měla možnost zvýšit úrokové sazby. Banku přitom vyzval, aby tento proces zahájila a začala se zvýšením depozitní sazby. Ta je od poloviny roku 2014 záporná.

„Nebránil bych se růstu z -0,4 na -0,2 procenta, druhým krokem by pak bylo zvýšení hlavní sazby,“ řekl Nowotny. „Takový je postup. Na přesné načasování je příliš brzy,“ dodal. Euro na jeho komentář zareagovalo růstem o třetinu procenta. Letos už k dolaru zpevnilo asi o 14 procent.

„Jsou to vlastní názory guvernéra Nowotného. Nereprezentují názor Rady guvernérů,“ reagoval mluvčí ECB.

Očekává se, že plány týkající se programu nákupů dluhopisů, kterými se ECB snaží stimulovat ekonomiku, banka představí v červnu nebo červenci. Banka už dříve uvedla, že klíčová úroková sazba zůstane na současné úrovni ještě dlouho po ukončení programu, trh ale předpokládá, že ECB sazby začne zvyšovat v dubnu či květnu příštího roku.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika