Zlato (oz) / USD
2 340,76
0,99 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Írán povolil 29 zahraničním firmám ucházet se o ropné projekty

Írán vydal povolení pro 29 firem z více než desítky zemí, aby se ucházely o projekty v oblasti ropy a zemního plynu, které budou uděleny podle nového, méně restriktivního modelu nazvaného Iran Petroleum Contract (IPC). Uvedl to zpravodajský portál ministerstva ropného průmyslu.

Ilustrační foto: iStock
Ilustrační foto: iStock

Na seznamu jsou britsko-nizozemský Shell, francouzský Total, italská Eni, dále Petronas z Malajsie či ruské firmy Gazprom a Lukoil. A také firmy z Číny, Rakouska, Japonska a dalších zemí.

Nový model IPC je součástí snah zmírnit podmínky dohod týkajících se rozvoje těžby. Írán doufá, že nový model přiláká zahraniční investory a pomůže zemi po letech sankcí zvýšit těžbu.

První dohodu o těžbě podle nového modelu podepsala státní National Iranian Oil Company (NIOC) loni v říjnu s jinou íránskou firmou. Spojené státy označily tuto firmu za konglomerát kontrolovaný nejvyšším vůdcem Íránu, napsala agentura Reuters.

Írán výrazně zvyšuje svou těžbu od počátku loňského roku, kdy byly zrušeny sankce vůči Teheránu kvůli jeho jadernému programu. Před uvalením sankcí se těžba země v letech 2011 a 2012 pohybovala mírně pod čtyřmi miliony barelů denně.

Loni ministr ropného průmyslu uvedl, že do března 2017 chce země zvýšit těžbu na čtyři miliony barelů. Koncem loňského roku se pohybovala kolem 3,8 milionu barelů. Analytici však varují, že kvůli nedostatku investic klesá tempo produkce z íránských ropných polí.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika